Skip to main content

När jag nyligen fick hem mitt paket med Berså servetter från den anrika svenska designtraditionen, kände jag mig genast ivrig att dela med mig av denna upplevelse. Berså, formgiven av den legendariska Stig Lindberg, har länge varit synonymt med svensk design på sitt bästa. Med sitt karaktäristiska gröna bladmönster på vit bakgrund, som för tankarna till lummiga trädgårdar och somrig syren, är dessa Berså servetter mer än bara ett praktiskt tillbehör – de är en del av en rik kulturarv.

Förpackningen innehåller 20 servetter per paket och levereras i en kartong om 14 paket, vilket gör dem perfekta för både stora sammankomster och dagligt bruk. Tillgängligheten i både den traditionella gröna samt en grå variant tillgodoser en mångfald av smaker och inredningsstilar, vilket jag uppskattar. Det gröna bladmönstret passar särskilt väl in i mitt kök och matsal, där det kompletterar både moderna och klassiska element.

Stig Lindbergs arbete för Gustavsbergs porslinsfabrik har lämnat ett outplånligt avtryck i svensk designhistoria, och Berså-serien är kanske det mest älskade exemplet på detta. Återlanseringen av Berså-mönstret på 2000-talet, utöver serviser nu även på heminredningsprodukter som dessa servetter, visar på dess tidlösa attraktionskraft.

Under en nyligen anordnad middag fick jag perfekt tillfälle att visa upp Berså servetterna. Gästernas reaktioner var genomgående positiva – de uppskattade inte bara det estetiska värdet utan även servetternas praktiska storlek (30x30cm) som var tillräckligt för att hantera middagens alla små spill och kladd. Diskussionen vid bordet svävade snart iväg till minnen och historier om andra klassiska svenska designföremål, vilket ytterligare berikade kvällens samvaro.

Att Berså servetter tillverkas av A3 Present & Inredning, med en tydlig hänvisning till Stig Lindbergs originaldesign, ger en extra dimension av autenticitet och kvalitet. Det känns som att äga en del av svensk designhistoria, samtidigt som det uppfyller en mycket praktisk funktion.

För alla som värderar såväl estetik som funktion i sina hem, rekommenderar jag varmt Berså servetter. De är en påminnelse om den svenska designens rika historia och skönhet, och ett utmärkt sätt att föra denna tradition vidare genom vardagliga handlingar som måltider delade med nära och kära. Berså är inte bara en produkt; det är en upplevelse, en del av en större berättelse som fortsätter att inspirera och förtjusa.